Cristi AGATIE

Joi, 14 iunie, 2007

Penibil…

Filed under: Wonderful Romania — agatie @ 8:21 pm

Cititorii mei mai vechi probabil s-au saturat sa le tot pomenesc de mandria de a fi roman. Well, poate a venit momentul sa mai intorc putin moneda.

Revolta mocnea cumva in mine dupa ce citisem pe Wikipedia, absolut intamplator, povestea Logan-ului. Apoi s-a-ntarit complet dupa ce, acum cateva zile, am citit de muncitorul care a murit la datorie, pe DN1, sapand un sant. Asta-i povestea noastra, a romanilor. Suntem prea saraci ca sa ne permitem sa punem masinile sa munceasca in locul nostru.

Care-i legatura intre cele doua cazuri? Pai muncitorul traia si acum daca sapa santul cu un excavator (desigur, daca firma n-ar fi iesit mai bine la socoteli cu zilieri). Si in cazul Loganului, e mai ieftin sa fie facuta manual decat sa se robotizeze fabrica. Citez: „The factory is unusual for a volume manufacturer in that it uses no robots. The low wages in Romania mean that the car would actually become more expensive if they were to switch to using robots. The factory employs 12.532 workers at an average salary of €360 a month.”

Ce sa zic, daca as fi chinez poate m-as mandri, dar roman fiind, ma simt penibil sa stiu ca poponarii aia de francezi isi freaca mainile ca le muncesc 12.533 de fraieri aproape moca, iar ei pun banii deoparte pentru fabricile din Franta.

Reclame

3 comentarii »

 1. Niste nenorociti, va spun eu ca filiala Dacia din Romania, isi va incheia activitatea de indata ce vor avea o varianta automatizata si care va costa mai putin la intretinere decat fabrica de la Mioveni. Pana atunci ne exploateaza pe bani de nimic, la fel cum au facut-o mereu.

  Comentariu de ice4you — Vineri, 15 iunie, 2007 @ 7:16 am | Răspunde

 2. Salariile sunt intr-adevar mici pentru lucratorii de la Dacia, dar sunt mai bune decat nimic. Ce ar fi daca Renault ar face un efort si ar robotiza instalatia… Va mai fi loc pentru 12532 de lucratori? Multi dintre ei nu sunt asa bine familiarizati cu tehnologia, nicio firma cu pretentii nu-i va pastra…sa nu uitam care e mentalitatea romaneasca: „Lasa ca merge si asa!”.
  Credeti ca le va fi mai bine?
  Ei ar fi de acord?
  Se vede clar ca sunteti roman…Stiti…e adevarat ca Renault a facut o afacere cu Dacia (in definitiv, fiecare e dator sa-si vada interesul)…Dar oare pentru Dacia era mai bine inainte cand nici nu aveau pentru cine produce? Ca sa nu mai vorbim de ceea ce produceau…
  Cred ca oamenii ca dumneavoastra (care pretind ca sunt obiectivi) ar trebui sa gandeasca de doua ori inainte sa lanseze asemenea afirmatii.
  Mai era o expresie…oare cum o fi?…”A se grabi ca fata mare la maritat?” asa era?

  Comentariu de Who-Am-I — Duminică, 19 august, 2007 @ 8:54 pm | Răspunde

 3. ceea ce am vrut sa zic (poate si ice, nu stiu exact, ne spune el) este ca e o diferenta ca de la cer la pamant intre ce au facut francezii la dacia (in esenta au pus motor frantuzesc la o caruta) si ce au facut nemtii la skoda. si nu cred ca cehii aia au avut de suferit, ba dimpotriva. mentalitatea asta ca „sa dam cu ciocanul ca sa aiba paine 12532 de muncitori” nu poate duce decat unde a ajuns ARO sau Tractorul: intr-o zi n-o sa mai aiba paine nici unul dintre ei, pentru ca ciocanul n-o sa se mai caute. francezii sunt acum pe val dar crede-ma ca, asa cum au investit, nu vor avea nici o problema sa inchida fabrica cand nu va mai renta. si atunci vei avea in arges 12532 de ciocanari muritori de foame in loc de 12.000 de agricultori sau mestesugari si 500 de muncitori cu inalta calificare.

  Comentariu de agatie — Luni, 20 august, 2007 @ 10:10 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: