Cristi AGATIE

Luni, 24 septembrie, 2007

…salamul in UE!

Filed under: Carnati pe varza — agatie @ 10:11 am

Deplang soarta Uniunii Europene, pe atat de tare pe cat imi dau seama ca nu exista nici o sansa ca influenta civilizatiei vestice sa ne scoata din haznaua calduta in care plutim. S-au lacomit, asa le trebuie. Au visat la o piata mare pentru deseurile lor dar au uitat lectiile istoriei. Sunt din ce in ce mai convins ca, in loc sa ne civilizam noi sub presiunea normelor comunitare, or sa se porceasca ei sub presiunea laturilor dambovitene.

Fara cine stie ce legatura, ma plimbam ieri printr-un supermarket si inventariam sortimentele din raionul de mezeluri. Specialitate Canadiana, Salam Canada, nici urma de salam Victoria si, desigur, nici urma de Salam Canadian. Si atunci imi aduc aminte de ultimele norme sanitare in domeniul mezelurilor si de mandria initiatorilor acestora, care se bateau cu pumnul in piept ca au fatat ceva mai strict decat Uniunea Europeana.

Sfanta naivitate, toate normele alea ar insemna ceva strict intr-o tara stricta, cu siguranta, dar in Romania oamenii „se descurca”.  Asa ca strict reglementatul Salam Canadian, care trebuie sa aiba nu stiu cate procente de muschi de porc in compozitie, a disparut cu desavarsire. A fost inlocuit cu produse generice cu iz canadian, dar care, iata, nu mai sunt obligate sa respecte pardalnicul procentaj, pentru simplul motiv ca „sunt altceva”. Altceva cu aceeasi reteta ca si produsele care au determinat introducerea prea strictelor norme. In virtutea acelorasi manevre descurcarete, a disparut salamul Victoria. Poate vedem in curand salamul Victorian, sau Specialitatea Victorioasa.

Si-uite-asa, de la UE la salam, nu ma pot opri sa nu chicotesc cu intelepciunea-mi caracteristica (d’oh!) ca toate normele astea sau alea nu fac nici cat o ceapa degerata, pentru ca romanul e in mod traditional saltimbanc la sarma legislativa, si-n plus, romanul stie: vine controlul, pleaca controlul, noi ne vedem de ale noastre. Si-apoi, si inspectorii aia sunt oameni, nu robocapi.

Reclame

Un comentariu »

  1. Prietene Agatie, tu stii cum este UE si Romania ? E ca si la scoala de soferi, faci ce trebuie cat esti cursant, iar dupa ce dai examen te descurci cum poti ! Romanii sunt experiti la a zice cum zic aia si face cum vor ei, asta am facut vreo 45 de ani daca este sa luam numai ultima decada, deci nu e nimic deosebit si nici nou.

    Comentariu de ice4you — Marți, 25 septembrie, 2007 @ 6:57 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: